Λίγα λόγια...

Η φωτογραφία μου
Όπου και να βρεθούμε, ό,τι και να αντιμετωπίσουμε, σημασία έχει πάντα το ταξίδι... Και το ταξίδι πρέπει να είναι δύσκολο, γιατί αλλιώς είναι απλά μια βόλτα

10 Ιαν 2012

Η διαδρομή ενός προνοιακού επιδόματος

Ενώ όλοι ασχολούνται με μείζονα θέματα όπως πόσους πόντους χιόνι έπεσε, ποιοί δρόμοι χρειάζονται αλυσίδες, τι είπε ο τάδε βουλευτής στην τάδε επιτροπή,  και άλλα τέτοια σημαντικά, το κράτος καταρρέει με πάταγο αλλά κανείς δεν ακούει το παραμικρό.



Και εξηγώ. Κάθε δίμηνο, η πολιτεία αποδίδει τα προνοιακά επιδόματα, και συνήθως η τελευταία δόση είναι στα τέλη του χρόνου. Φέτος, έτσι για να πρωτοτυπήσει, η καινούργια κυβέρνηση Παπαδήμου, αποφάσισε να μην τα αποδώσει τέλος της χρονιάς αλλά…. Οι τρεις τελείες αντιπροσωπεύουν την ημερομηνία. Βεβαίως βεβαίως το κράτος έσπευσε να ενημερώσει ότι πρέπει να καταγραφούν όλοι οι παραλήπτες επιδομάτων μέσα στο 2012, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πλαστογραφίες, τα επιδόματα «μαϊμού» κτλ κτλ. Δεν έσπευσε όμως να ενημερώσει κανέναν, πότε αυτά τα επιδόματα θα δοθούν. Πάντα η εντύπωση και όχι η ουσία.

Για όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν, η διαδρομή που ακολουθούν αυτά τα επιδόματα είναι Γενικό Λογιστήριο Κράτους προς Υπουργείο Εσωτερικών προς Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς Δήμους προς ταχυδρομείο.

Το πιο εύκολο βήμα είναι να ρωτήσει κάποιος στο ταχυδρομείο. Στο ταχυδρομείο λοιπόν υπάρχουν ήδη οι λίστες αλλά όχι τα λεφτά. Επόμενη στάση στο αγαπητό μας Δημαρχείο, όπου με ιδιαίτερη ευαισθησία (πλάκα κάνω) η εκάστοτε υπάλληλος θα σας ενημερώσει ότι ακόμα περιμένουν τα λεφτά. Από εδώ το πράγμα δυσκολεύει γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλει να ταλαιπωρεί το τηλεφωνικό του κέντρο. Ίσως θέλει να γλιτώσει κάποια χρήματα από τον ΟΤΕ. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί σε ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο, το τηλεφωνικό κέντρο πότε δεν απαντά τις κλήσεις που δέχεται.

Η επόμενη επιλογή που έχει κάποιος είναι να καλέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που εκεί είναι όντως πιο εύκολη η επικοινωνία. Εκεί απλά θα ενημερωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κρατά στο Ταμείο τους λογαριασμούς του, οι οποίοι είναι ακόμα άδειοι, όσο αφορά τα παραπάνω επιδόματα.

Ύστερα λοιπόν από αρκετές μέρες, σήμερα επικοινώνησα με το Υπουργείο, με μια κυρία που φαινόταν να μην έχει αρκετή υπομονή` ή ίσως έτσι τους έχουν μάθει να φέρονται στους πολίτες που πληρώνουν τους μισθούς τους. Με ενημέρωσε λοιπόν ότι ακόμα τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο και δεν γνωρίζει το πότε. Σε συνέχεια της ερώτησης μου, πόσο γρήγορα θα αποδοθούν τα επιδόματα όταν έρθουν, μου είπε ότι υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Το γνωστό παιχνίδι της αποφυγής ευθύνης.

Διερωτάται όμως κανείς, σε τοπικό πλέον επίπεδο, γιατί ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν βγαίνει προς τα έξω; Μήπως δεν είναι τόσο σημαντικό; Σας διαβεβαιώνω ότι για τους παραλήπτες αυτών των επιδομάτων είναι σημαντικότατο. Μήπως τότε ένα τόσο σημαντικό θέμα ενοχλεί; Και αν ενοχλεί, ποιους ενοχλεί; Μήπως τους αρμόδιους για την διαχείριση του;

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, μπορεί να δει κανείς παραδείγματα άλλων δήμων, που έχοντας την ανάλογη ευαισθησία ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ τους πολίτες τους για αυτό που χρειάστηκα μερικές μέρες ώστε να ενημερωθώ προσωπικά και τώρα να ενημερώσω και εσάς με τη σειρά. Αυτοί οι δήμοι ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους.

Σε ανάλογη επικοινωνία που είχα με την συντονιστική αρχή της ΕΣΑμεΑ δήλωσαν και αυτοί την άγνοια τους για το θέμα, αλλά και πάλι δεν προσφέρθηκαν να το ψάξουν. Ίσως τελικά ο υπεύθυνος για το θέμα να μην ήταν τόσο υπεύθυνος, αλλά ποιος να βγάλει άκρη.

Και αναρωτιέμαι… Αν κανένας δεν ενημερώνει κανένα, αν κανείς δεν ενδιαφέρεται πέρα από τα τυπικά, αν κανείς δεν κάνει το κάτι παραπάνω, τότε τι νόημα έχει; Αν ο καθένας μας ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα ή τον καναπέ που κάθεται ή τον τίτλο που (νομίζει) ότι έχει, τότε τίποτα δεν πρόκειται να μείνει όρθιο μέσα στο 2012.

Σε πιθανή απορία σας, αν προσπαθήσω να επικοινωνήσω με το Γενικό Λογιστήριο θα σας απαντήσω αρνητικά. Αφήνω περιθώριο μήπως και κάποιος από αυτούς τους «υπεύθυνους» που θα διαβάσουν το άρθρο ενδιαφερθεί και προσπαθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου