Λίγα λόγια...

Η φωτογραφία μου
Όπου και να βρεθούμε, ό,τι και να αντιμετωπίσουμε, σημασία έχει πάντα το ταξίδι... Και το ταξίδι πρέπει να είναι δύσκολο, γιατί αλλιώς είναι απλά μια βόλτα

18 Ιουν 2011

CheyTac Long Range Rifle System

Η ιδέα πίσω απο αυτό το όπλο, ήταν ο σχεδιασμός ενός συστήματος που θα έμπλητε "μαλακούς" στόχους με μεγάλη ακτίνα δράσης και παράλληλα θα ήταν ακριβές και ελαφρύ στην μεταφορά του
Για να το καταφέρουν αυτό, έπρεπε να κατασκευάσουν ένα καινούργιο τύπο βολίδας με διάτρημα 0.408. Η βολίδα αυτή κατασκευάστηκε για να υπερτερήσει έναντι της εδραιωμένης 0.338 Lapua. Επίσης κατάφεραν να ζυγίζει το 1/3 του βάρους απο την 0.50 βολίδα, που χρησιμοποιείται σε άλλα όπλα ελεύθερης σκόπευσης.

Στην παρακάτω φωτογραφία, η 0.408 βρίσκεται ανάμεσα στην μικρότερη 0.338 και στην μεγαλύτερη 0.50 βολίδα
Τα αποτελέσματα της καινούργιας βολίδας είναι η πολύ καλή κατευθυντικότητα. Επειδή παραμένει υπερηχητική μετά τα 2000 μέτρα, επηρεάζεται λιγότερα απο εξωγενείς παράγοντες, όπως άνεμος, θερμοκρασία, υγρασία κ.ο.κ.

Το επόμενο υποσύστημα, είναι ένα λογισμικό που βγάζει τον ελεύθερο σκοπευτή, απο τη διαδικασία των υπολογισμών. Το υποσύστημα  ονομάζεται CheyTac Advanced Ballistic Computer. Το σύστημα χρησιμοποιείται με την προσθήκη ενός PDA
Το λογισμικό δίνει διορθώσεις για την τροχιά της βολίδας,την θερμοκρασία περιβάλλοντος, την ατμοσφαιρική πίεση, την θερμοκρασία των πυρομαχικών, την περιστροφή της Γης κ.ο.κ.


Υπολογίζοντας όλα αυτά, ο σκοπευτής μπορεί εύκολα να βρει μια λύση για την βολή του, άμεσα και με μηδέν λάθηΓια να υπολογιστούν οι εξωγενείς παράγοντες, μπαίνει στο παιχνίδι το Kestrel 4000, το οποίο υπολογίζει φορά και ταχύτητα ανέμου, υψόμετρο, βαρομετρική πίεση, υγρασία, σημείο δρόσου κ.ο.κ.


Για διόπτρα χρησιμοποιείται η NXS 5.5 22X της Nightforce, ειδική για μακρινές βολές

Με τον συνδιασμό όλων αυτών των υποσυστημάτων το όπλο μπορεί να εκτελεί βολές με ακρίβεια, σε αποστάσεις πάνω απο 2500 γιάρδες (2270 μέτρα).

Άλλα χαρακτηριστικά του όπλου, είναι το πτυσσόμενο κοντάκι, το οποίο προσαρμόζεται ακριβώς στο σώμα του ελεύθερου σκοπευτή, το οποίο έχει και δικό του μονόποδο για να στέκεται. Όταν δεν χρησιμοποιείται, διπλώνει και περιορίζει τον όγκο του όπλου
Ο γεμιστήρας παίρνει 5 σφαίρες, ενώ κάτω απο την κάνη υπάρχει χειρολαβή για την μεταφορά του. Το όπλο χρησιμοποιεί χειροκίνητο κλείστρο για μεγαλύτερη ακρίβεια βολής, ενώ το βάρος του είναι 12,3 κιλάΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου